KİTAPSIZ YAŞAM; KÖR, SAĞIR VE DİLSİZ YAŞAMDIR.

KİTAPSIZ YAŞAM; KÖR, SAĞIR VE DİLSİZ YAŞAMDIR.

İnsanları diğer canlılardan ayıran, onları farklı kılan, düşünme yeteneğidir. Bu yeteneği geliştirebilmenin, doğru ve güzel işler üretebilmenin yolu da kitaplarla dost olmaktan geçer. İnsan, yaşadığı çevreyi geliştirme, güzelleştirme uğruna çalışır. Daha güzel, daha sağlıklı bir çevrede yaşamanın insan sağlığı açısından önemini bilir. Kitaplarla dost, arkadaş olduğumuzda, bilinç düzeyimiz yükselir; yaşadıklarımızı daha iyi kavrayabilir, yorumlayabiliriz. Doğruları görebilir, birilerinin de görmesine yardımcı olabiliriz. 

Bilmediğimiz bir konuyu öğrenmek için, daha önce birilerinin yaşadıklarını yaşamamıza, aynı olayların bizim de başımızdan geçmesine gerek yoktur. Kitaplar, yaşanılanların, deneyimli insanların eliyle diğer insanlara iletildiği çok değerli kaynaklardır. Her alanda tüm gelişmeler (bilim, sanat, edebiyat) ancak bu yolla bugünkü duruma gelmiştir. Birçok insanın deneyimlerini, onların yaşam öykülerini, kitaplarını okuyarak öğrenebiliriz. Bu da bizleri bilgi, düşünce, duygu, hayal yönünden zenginleştirir.

"Kitapsız yaşamak kör, sağır, dilsiz yaşamaktır." diyen Seneca, kitaplardan uzak bir yaşamın ne kadar eksik ve kötü bir şey olduğunu bizlere vurguluyor.

İlköğretim çağında kitap okuma alışkanlığını kazanamayan öğrencilerimizin, daha sonra kitap okumayı sevebilmeleri biraz zor olmaktadır. Öğretmenlerinin uyarılarına rağmen, kendi bildiği yolda yürümekte ısrarlı öğrencilerimizin, kitap okuma konusundaki duyarsızlıkları üzücüdür. Burada ailelere de çok iş düşmektedir. Anne –babalar, büyükler, çocuklar için en önemli rol modeldir.
Büyükleri kitap okumuyorsa, çocukların kitap okuma alışkanlığını kazanabilmeleri daha zor olmaktadır.

Sadece Türkçe dersleri içinde kitap okumaya ayrılabilen süre yetersiz gelmektedir. Çocuklarımız, öğrencilerimiz evlerinde de kitap okuma saatleri planlamalı, yaptıkları planlara da uymalıdırlar. Sınavlarda başarılı olabilmenin yolu da düzenli kitap okumakla mümkündür. Düzenli kitap okumak, sadece Türkçe derslerindeki başarılarını değil, tüm derslerdeki ve sınavlardaki başarılarının artmasını sağlayacaktır. Tüm karanlıkların üzerine bir güneş gibi doğacak olan yarının büyükleri; kütüphaneler, kitaplar, gerçek dostlarınızdır. Onlardan uzakta ve onlara uzak durmayınız...

Hem sınıf hem de okul kitaplığımızdan faydalanarak düzenli okuma alışkanlığına bir adım atabilirsiniz.

28.02.2020 554

02-03-2020