GAZİ PAŞA İLKOKULU TARİHÇEMİZ

GAZİ PAŞA İLKOKULU TARİHÇEMİZ

KÖKLERİ CUMHURİYET´İN ÖNCESİNE DAYANAN BİR GEÇMİŞE SAHİP OLAN OKULUMUZUN TARİHÇESİ

28.11.2018 1219

1911 yılında Fransız kaynaklı bir grup olan Hristiyan Pertek (Kardeşler Okulu) Aziz Yusuf Apparition Rahip Okullu (College Ders Fres) adı altında ilk öğrenimine başladı.

Yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte 1911 yılında Eğitim-Öğretime açıldığı bilinmektedir. Okulda o zamanın şartlarına göre en modern ve gelişmiş sinema salonu, kütüphane ve sosyal faaliyetler için odalar bulunmaktaydı.

Bu ruhsal grup aslında Fransız kökenli olup Devlet-i Aliye-i Osmani'nin birçok yerinde bu tip okullar açmıştı. Bu okul ilk zamanlarda ilkokul olarak hizmet verdi, daha sonra her alanda faaliyet göstermeye başladı. Alman ve İtalyan faaliyetlerine karşı Fransızlardan destek gördü. Bu okulun açılış amacı Hristiyan ve Doğulu ailelerle Hristiyan Eğitim ve Öğretimi vermekti. Bununla beraber orada yaşayan diğer kişilere de ulaşmaktı. Aynı zamanda fakir ailelerim çocuklarına da ücretsiz eğitim veriyordu.

23 Temmuz 1939 yılında Hatay'ın Anavatan'a katılması sonucu Hristiyan Pertek (Kardeşler Okulu) Aziz Yusuf Apparition Rahip Okullu (College Ders Fres) amaçları doğrultusunda eğitim vermesi son bulmuş, Türkiye Cumhuriyeti Maarif Vekâleti yönetmeliğine göre tedrisata başlamıştır.

                1.Dünya Savaşı sırasında 1914-1918 yılları arasında okul kapalı kaldı. Fransız'ların ilimizi işgali süresince tüm öğretmen ve idarecileri Fransa'dan getirilerek öğrenimi sürdürdü. Manda İdaresi kayıtlarına göre 1933'te 400 öğrenci, 1938'de 338 öğrenci kayıtlı görünmektedir.

                1938 yılında Hatay'ın kurtuluşu ve Hatay Türk Devleti'nin kurulması ile birlikte Gazi Paşa İlkokulu adını alarak öğretime devam etmiş ve etmektedir. O kadar güzel ve geniş bir yerleşim alanı vardı ki 1944 yılında Milli Eğitim Müdürlüğü bu binanın üst katına taşınmıştır.

                1955 yılında okul binasında çıkan yangında özellikle 1938 yılına kadar olan bütün dokümanlar, okula ait kayıtlar, belge ve bilgiler yok olmuştur. Şehrin ana merkezinde (Gündüz Sineması, PTT, Ziraat Bankası ve Müze'nin 100 metre doğusunda, Saray Caddesi'nde) olan bu tarihi bina yerine yapılması gereken yeni binanın yeri ve cismi belirlenmeden zamanın idarecileri tarafından 1972 yılında yıkılarak yerine Gazi Paşa İşhanı yapılmıştır.

1972-1985 yılları arasında Ali Sayar İlkokulu ile birlikte aynı binada öğrenim görmüştür. Bağrıyanık ve Havuzlar Mahalle'lerinin ortak yerleşim alanı olan Arap Kamil'in hibe ettiği arsaya yapılan yeni binasına 1985 yılında taşınmıştır. 1939'dan itibaren mezun olanların kayıtları (Diploma Defteri) yeni binasındaki bu okulda muhafaza edilmektedir.